Πανελλήνιες - Τροφές που αυξάνουν την μνήμη και την συγκέντρωση




Απο τον Κωνσταντίνο Μανίκα, Φιλόλογο - Ειδικό παιδαγωγό

email: kmanikas13@gmail.com 

 

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι σας βοηθάει να είστε συγκεντρωμένοι για δύο λόγους: ο ένας είναι επειδή περιέχει καφεΐνη, και ο δεύτερος επειδή περιέχει λ-θεανίνη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καφεΐνη βοηθά στην επαγρύπνηση και τη συγκέντρωση. Η λ-θεανίνη είναι ένα συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη δραστηριότητα των άλφα-κυμάτων του εγκεφάλου, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνει την ηρεμία. Επίσης απελευθερώνει την καφεΐνη στο αίμα πιο αργά/σταδιακά, παρά “με τη μία”, εμποδίζοντας έτσι την κάθετη πτώση της ενέργειας και της συγκέντρωσης μετά από μερικές ώρες.
Ψάρια
Τα ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία ενισχύουν τη μνήμη και την πνευματική απόδοση. Οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα είναι πιο πιθανό να έχουν μειωμένη μνήμη, εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη και κόπωση. Τα ψάρια έχει αποδειχθεί επίσης ότι βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τη διάθεσή σας. Οι κύριες πηγές λιπαρών ψαριών είναι ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες.

Νερό
Αν θέλετε να βελτιώσετε την προσοχή σας, θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό. Το νερό δίνει στον εγκέφαλο την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για όλες τις λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης της αναλυτικής σκέψης και της μνήμης, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διαύγεια και τη δημιουργικότητα. Κάθε λειτουργία του σώματός σας εξαρτάται από το νερό, γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετό.