Τεχνική Pomodoro: η αποδοτικότερη μέθοδος διαβάσματος


Η Τεχνική Pomodoro είναι μια μέθοδος διαχείρισης χρόνου που αναπτύχθηκε από τον Francesco Cirillo στα τέλη της δεκαετίας του 1980.[ Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο εργασίας σε 25 λεπτα χρονικά διαστήματα που αποκαλούνται «pomodoros» (από την Ιταλική λέξη για την 'ντομάτα') τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται με διαλείμματα.
Η μέθοδος βασίζεται στην ιδέα ότι τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την νοητική εγρήγορση, και επιδιώκει να παράσχει μια αποτελεσματική απάντηση για τον χρόνο ως γενεσιουργό αιτία άγχους όπως αναφέρεται ως προσωρινό «γίγνεσθαι» στα γραπτά του Ανρί Μπεργκσόν και του Ευγένιου Μινκόβκσι.
Υπάρχουν πέντε βασικά βήματα για την εφαρμογή της τεχνικής:
  1. απόφαση για την εργασία που έχεις να κάνεις
  2. ρύθμιση του  χρονομέτρου για 25 λεπτά
  3. εκτέλεση της εργασίας μέχρι να κουδουνίσει το χρονόμετρο και τσεκάρισμα με ένα x
  4. κάνεις ένα μικρό διάλειμμα (5 λεπτά)
  5. μετά από κάθε 4 «pomodoro» κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα (15–20 λεπτά)

Λανθάνουσες Αρχές

Οι φάσεις του σχεδιασμού, της υλοποίησης, της καταγραφής, της επεξεργασίας και της απεικόνισης είναι θεμελιώδεις για στην εν λόγω τεχνική. Στην φάση του σχεδιασμού οι εργασίες μπαίνουν κατά σειρά προτεραιότητας με την καταγραφή τους σε μια λίστα πραγμάτων «Που έχουμε να κάνουμε σήμερα». Αυτό κάνει τους χρήστες να εκτιμήσουν την προσπάθεια που απαιτείται για τις εργασίες. Καθώς τα «pomodoros» (για τους σκοπούς της τεχνικής το «pomodoro» αναφέρεται σε ένα αόρατο διάστημα 25-λεπτών) πραγματοποιούνται, αυτά καταγράφονται, και δημιουργούν μια αίσθηση εκπλήρωσης παρέχοντας πρωτογενή δεδομένα για περαιτέρω αυτοπαρατήρηση και βελτίωση. Βασικός στόχος της τεχνικής είναι να μειώσει διακοπές της προσοχής μας, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές. Κι αυτό γίνεται με την καταγραφή και την αναβολή άλλων δραστηριοτήτων που διακόπτουν το «pomodoro».

Εργαλεία

O δημιουργός της εν λόγω τεχνικής ενθαρρύνει μια όχι και τόσο τεχνολογική προσέγγιση χρησιμοποιώντας ένα μηχανικό ξυπνητήρι, χαρτί και μολύβι. Κατά την άποψη του η φυσική πράξη του κουρδίσματος του ξυπνητηριού επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του χρήστη να ξεκινήσει μια εργασία, και οι ήχοι των δεικτών του ρολογιού και του κουδουνίσματος σχετίζονται τελικά με το πως η σχέση του χρήστη με τον χρόνο θα διαμορφωθεί μέσω της τεχνικής. Ειρήσθω εν παρόδω ότι η τεχνική έχει εμπνεύσει στην δημιουργία μεγάλου αριθμού εφαρμογών λογισμικού και χρονομέτρων  για μια μεγάλη γκάμα από πλατφόρμες, ίσως και λόγω της δημοφιλίας της τεχνικής ανάμεσα στους προγραμματιστές λογισμικού.

Όνομα

Η Τεχνική Pomodoro πήρε το όνομά της από το σε σχήμα ντομάτας ξυπνητήρι που είχε πρωτοχρησιμοποιθεί από τον δημιουργό της Francesco Cirillo όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο Πανεπιστήμιο  (Pomodoro σημαίνει ντομάτα στα Ιταλικά).