Η Τεχνική Pomodoro είναι μια μέθοδος διαχείρισης χρόνου που αναπτύχθηκε από τον Francesco Cirillo στα τέλη της δεκαετίας του 1980.[ Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο
εργασίας σε 25 λεπτα χρονικά διαστήματα που αποκαλούνται «pomodoros»
(από την Ιταλική λέξη για την 'ντομάτα') τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται με διαλείμματα.
Η μέθοδος βασίζεται στην ιδέα ότι τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την νοητική εγρήγορση, και επιδιώκει να παράσχει μια αποτελεσματική απάντηση για τον χρόνο ως γενεσιουργό αιτία άγχους όπως αναφέρεται ως προσωρινό «γίγνεσθαι» στα γραπτά του Ανρί Μπεργκσόν και του Ευγένιου Μινκόβκσι.
Υπάρχουν πέντε βασικά βήματα για την εφαρμογή της τεχνικής:
Η μέθοδος βασίζεται στην ιδέα ότι τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την νοητική εγρήγορση, και επιδιώκει να παράσχει μια αποτελεσματική απάντηση για τον χρόνο ως γενεσιουργό αιτία άγχους όπως αναφέρεται ως προσωρινό «γίγνεσθαι» στα γραπτά του Ανρί Μπεργκσόν και του Ευγένιου Μινκόβκσι.
Υπάρχουν πέντε βασικά βήματα για την εφαρμογή της τεχνικής:
- απόφαση για την εργασία που έχεις να κάνεις
- ρύθμιση του χρονομέτρου για 25 λεπτά
- εκτέλεση της εργασίας μέχρι να κουδουνίσει το χρονόμετρο και τσεκάρισμα με ένα x
- κάνεις ένα μικρό διάλειμμα (5 λεπτά)
- μετά από κάθε 4 «pomodoro» κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα (15–20 λεπτά)